Ros og råd til regeringens nye udviklingspolitiske strategi
Der er både ros og råd fra Sex & Samfund til regeringens udspil til en ny udviklingspolitisk strategi.
- Vi har rost udspillet for dets stærke prioritering SRSR samt kvinders ligestilling. På disse områder er verden stadig ufattelig skæv, så det er nødvendigt med en ekstra indsats, hvis strategiens overordnede udviklingsmål om frihed, fattigdomsbekæmpelse, sundhed, uddannels,e ja endog dele af klima-målene skal nås, siger generalsekretær Bjarne B. Christensen fra Sex & Samfund og fortsætter:
- Dette står mere eller mindre klart i strategien. Derfor har vi også anbefalet, at sammenhængen mellem udvikling og seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder (SRSR) betones yderligere flere steder i udspillet.
Danmark som SRSR-lokomotiv Blandt de centrale anbefalinger fra Sex & Samfund er, at strategien bør formulerer en mere ambitiøs politisk rolle for Danmark i forhold til at løfte en progressiv SRSR-dagsorden i relevante politiske fora i såvel Europa som globalt.
- Der er brug for, at lande som Danmark tør gå foran og bane vejen, samt tage de nødvendige slagsmål, hvis området ikke skal stækkes endnu mere af reaktionære kræfter, som går aktivt imod den internationale standard, der kun på principielt plan er enighed om i FN, forklarer Bjarne B. Christensen
Han peger på, at SRSR er et område, som møder markant politisk modstand. Både på europæisk plan, hvor EU-landene i FN-forhandlinger ikke kan blive enige om en progressiv konsensus på det seksuelle og reproduktive område, fordi nogle lande - som Malta, Polen og Irland m.fl. - blokerer for at tale om f.eks. sikre aborter og seksuelle rettigheder. Men også i partnerlande i syd, hvor der er stor politisk modstand mod en mere progressiv dagsorden på området.
- Det er bl.a. grunden til, at målene fra f.eks ICPD-aftalen og 2015-målene er meget langt fra at være opfyldt. Dette er ikke kun en tragedie for de cirka 350.000 kvinder, som hvert år dør i forbindelse med fødsel eller graviditet, men også for de 20 mio. kvinder, der får foretaget usikre aborter, og de 215 mio. kvinder, der ønsker ikke at blive gravide men har ikke adgang til prævention). Og det er et stort problem for udviklingen i de fattigste lande, som kommer til at mangle en økonomisk og samfundsmæssig driver, mener Sex & Samfunds generalsekretærog tilføjer:
- Derfor bør Europa ligge i spidsen på det seksuelle og reproduktive område. Og Danmarks unikke frisind og nationale konsensus forpligter os til at sørge for, at det sker: Vi må afsætte politiske og diplomatiske ressourcer til at kunne løfte området, både i forbindelse med internationale forhandlinger samt i dialogen med vores partnerlande. Men også i form af støtte til civilsamfundsorganisationer i partnerlande – og regionale samarbejder imellem dem – som arbejder for at presse deres regeringer til at prioritere området. Og dette bør skrives ind som en del af Danmarks den nye udviklingsstrategi.
Nævn kontroversielle områder Ud over en generel fokus på SRSR, mener Sex & Samfund også, at der er behov for, at Danmark fokuserer på kontroversielle områder som arbejdet for god seksualoplysning (til unge) samt adgang til sikre aborter.
- Vi ved, hvor væsentlige disse elementer er for at sikre SRSR samt for reduktion af mødredødelighed i udviklingslande. Og vi ved, at kun meget få lande i verden magter og prioriterer at kæmpe for disse rettigheder. Derfor mener vi, at det er oplagt, at strategien nævner områderne som noget, Danmark vil arbejde særligt hårdt for, både programmæssigt og politisk, fastslår Bjarne B. Christensen.
Sex & Samfund anbefaler tillige, at strategien mere eksplicit baner vejen for en økonomisk opgradering af området.
- På trods af globale mål og donorstøtte til f.eks. ICPD-agendaen, ser vi reelt faldende bevillinger frem for de stigninger, der er behov for. Derfor vil det være oplagt, at Danmark opprioriterede såvel sin politiske som økonomiske støtte til SRSR området. Og strategien bør være med til at bane vejen for øget støtte. Danmark bør som mål bruge 10 pct. af sin udviklingsbistand på at fremme SRSR, siger Sex & Samfunds generalsekretær.
Til gengæld roser han regeringen, fordi udviklingsstrategien vil styrke sundhedssystemerne i udviklingslandene, så de kan håndtere kvinder og børns særlige udfordringer.
- Det er også meget positivt, at man i strategien lægger op til en tyderligere integration mellem SRSR og hiv/aids-indsatsen. Der er markante stordriftsfordele ved at integrere de to ting, frem for at køre dem af separate spor. Det kan blandt andet ske via ”one-stop sundhedscentre”, hvor bl.a familieplanlægning, seksuelt overførte sygdomme og andre sundhedsydelser kan behandles under et, slutter Bjarne B. Christensen.