Meddelelse | 08-08-2011


Polen overvejer totalforbud mod abort


Hvis forslaget – som er resultatet af et såkaldt citizen initiative, hvor minimum 100000 polakker har skrevet under på, at de ønskede at parlamentet skulle tage sagen op - bliver en realitet, vil det betyde, at det i fremtiden under ingen omstændigheder vil være muligt for polske kvinder at afslutte en uønsket graviditet legalt. Hvis den nye lov vedtages kan kvinder end ikke få en abort, hvis graviditeten er resultat af incest eller voldtægt eller hvis der er fare for moderens eller barnets liv.
 
Polen har allerede nu en af Europas strengeste abortlovgivninger og ifølge polske kvindeorganisationer foretages der ca. 180.000 illegale aborter om året.

”Det vil være katastrofalt for polske kvinders sundhed, hvis dette forslag bliver stemt igennem det polske parlament. Som situationen er nu tager kvinder, der har penge til det, til Tyskland eller andre nabolande, for at få det klaret. Andre er overladt til strikkepinden og øvrige uautoriserede, illegale metoder, med stor fare for deres helbred til følge. At forbyde abort helt, vil kun gøre den situation værre”, siger Sophie Hæstorp Andersen (S), formand for Folketingets Tværpolitiske Netværk for Seksuel Sundhed og Rettigheder.

Abortlovgivning er et nationalt anliggende. Men det betyder ikke, at Danmark skal ignorere, hvad der sker i Polen, mener det Tværpolitiske Netværk:
 
”Abort er et nationalt anliggende, og sådan skal det forblive. Men som nuværende EU formand er det Polen der for tiden tegner butikken Europa udadtil i verden. Og vi vil ikke tillade, at den polske holdning til abortspørgsmålet skal komme til at gælde for os alle sammen. Det må vi markere fra dansk side til det polske formandskab”, siger Sophie Hæstorp på vegne af det Tværpolitiske Netværk.
 
Det polske lovforslag er bekymrende nyt for de polske kvinders sundhed og rettigheder. Det er dokumenteret, at forbud ikke stopper aborter, men blot gør dem ulovlige og ofte også meget risikable for kvinders liv og helbred. Et totalforbud vil sætte endnu flere polske kvinder i en yderst svær og risikabel situation.
 
”Angreb mod kvinders ret til legale og sikre aborter er desværre under stigende pres i flere europæiske lande, og vi ser hvordan den katolske kirke sammen med amerikansk inspirerede anti-abort-grupper bliver mere og mere offensive i deres kamp mod kvinders ret til sikre aborter. Vi ser det i diskussionerne i EU og FN og for eksempel oplever vores søsterorganisation i Polen det i form af trusler og falske politianmeldelser, som har til formål at stoppe deres arbejde med udbredelse af adgang til moderne præventionsmidler og information. Det er derfor glædeligt, hvis de danske politikere vil gøre sit til at gå imod denne udvikling”, siger Bjarne B. Christensen, generalsekretær for Sex & Samfund.
 
Tilbage