Meddelelse | 04-09-2010


Sex & Samfund efter nye klamydiatal: Mere forebyggelse nu!


Hvis nogen havde håbet, at klamydia var på tilbagetog, så er de nyeste tal fra Statens Serum Institut (SSI) en brat og barsk opvågning. For klamydia er tilsyneladende kommet for at blive – i hvert fald et stykke tid endnu.

 

I 2009 blev der således påvist 29.825 klamydiatilfælde. Det er 2 pct. mere end i 2008. På samme måde er antallet af klamydiatests vokset med 3 pct. til i alt 348.469. Til gengæld ligger andelen af positive tests uforandret på 8,6 pct.

 

Hos Sex & Samfund beklager man stigningen.

 

- Vi må konstatere, at klamydiatallene er steget for 15. år i træk. Det viser, at der forsat dyrkes rigtig meget usikker sex blandt de unge, som jo udgør langt størstedelen af de smittede. Og da mange ikke får symptomer, og man derfor regner med, at det virkelige antal smittede er op mod de dobbelte, så er der faktisk ret stor risiko for at blive smittet, hvis man har sex uden at beskytte sig, siger generalsekretær Bjarne B. Christensen fra Sex & Samfund.

 

Mangler forebyggelse
Ifølge generalsekretæren bekræfter tallene også, at den danske forebyggelsesindsats for at knække klamydia-kurven langt fra er tilstrækkelig.

 

- Der skal både gøres en større indsats fra centralt hold med flere initiativer og landsdækkende oplysningskampagner og en større indsats i kommunerne. På samme måde skal seksualundervisningen i grundskolen og på ungdomsuddannelserne gøres bedre, mener Bjarne B. Christensen.

 

Han efterlyser især en større indsats fra kommunerne:

 

- Forebyggelsesarbejdet omkring klamydia og andre sexsygdomme er et kommunalt ansvar og har været det, siden Kommunalreformen trådte i kraft i 2007. Og selv om nogle kommuner er meget aktive og langt fremme på området, så viser tallene, at kommunerne fortsat mangler at finde deres egne ben omkring forebyggelsesarbejdet, fastslår Sex & Samfunds generalsekretær.

 

Ifølge Serum Instituttets tal ligger 83 pct. af de smittede mænd og 90 pct. af kvinderne i aldersgruppen 15-29 år.

 
Tilbage