Meddelelse | 01-07-2010


Begyndelse på enden


Mens Danmark i begyndelsen af juni talte ned til Fodbold-VM, var over 3.000 NGO repræsentanter, donorer og politikere fra nord og syd samlet til Women Deliver konferencen i Washington DC. Her satte de fokus på en af verdens største uretfærdigheder: Manglen på sundhed under graviditet og fødsel i de fattigste lande.

Women Deliver var den foreløbige kulmination på længere tids stigende opmærksomhed på problemet med mødredødelighed i udviklingslandene. En opmærksomhed, som er blevet intensiveret i takt med, at vi nærmer os markeringen af 10-året for FNs Millenium Development Goals i 2010. Reduktion af mødredødelighed og adgang til seksuel og reproduktiv sundhed er et af målene  - MDG 5 - og desværre det mål, som har opnået allermindst fremskridt af dem alle. Der er meget lang vej igen og behov for en ekstra stærk politisk vilje, hvis målet skal nås, inden deadline udløber om 5 år.

Ifølge Bjarne B. Christensen, generalsekretær i Sex & Samfund, var Women Deliver et meget vigtigt skridt på vejen for at få vendt udviklingen i den rigtige retning.

 

- Women Deliver gav håb om, at verden nu er på vej fremad i forhold til at gøre noget ved problemet og indfri de mange politiske løfter, som er blevet givet over de sidste år. Det er meget, meget positivt, siger Bjarne B. Christensen. Men der skal hænges i, for der er stadig meget lang vej igen for at sikre bedre forhold for verdens gravide kvinder.

 

Det kan betale sig at gøre en ekstra indsats

Et af hovedbudskaberne på Women Deliver var, at mødredødelighed ikke kun er et spørgsmål om retfærdighed overfor den kvinde og hendes familie, som bliver ramt. Det er et problem, som det koster samfundet dyrt ikke at gøre noget ved.

Ifølge en rapport fra U.S. Agency for International Development, der blev præsenteret på konferencen, koster mødredødelighed således hvert år 15 mia. dollars i tabt produktivitet – altså næsten 100 mia. kroner.

Herudover blev det understreget, at det ikke er viden, der mangler for at løse problemet. Vi ved godt, hvad der skal til for at sikre, at enhver graviditet er ønsket, og at enhver fødsel er sikker. Det drejer sig blandt andet om helt basale løsninger som adgang til prævention, til uddannet fødselshjælp og til akutte indgreb – som f.eks. kejsersnit – hvis noget går galt.

Så det er bare om at komme i gang, fastslår Bjarne B. Christensen, som samtidig understreger at det er vigtigt ikke kun at forhindre dødsfald under fødselen, men også at forebygge, at problemet opstår, ved at give seksualundervisning, sikre adgang til prævention og abort. Også selvom det er højest kontroversielle emner i visse lande.

 

- Danmark har en oplagt mulighed og dermed et særligt ansvar, i forhold til at sikre, at der også kommer opmærksomhed på forebyggelsesaspektet af mødredødelighed. I kraft af vores traditionelle nationale konsensus omkring ligestilling, herunder på det seksuelle og reproduktive område, kan vi nemlig presse på for en mere progressiv international dagsorden, på området. Vi skal sørge for, at de 215 mio. kvinder, som i dag ikke ønsker at være gravide, men ikke har adgang til prævention, får det. Og samtidig skal vi sikre, at kvinder over alt i verden har adgang til aborter og til seksualundervisning. At de har ret til at bestemme over egen krop, siger Bjarne B. Christensen.

 

Han opfordrer derfor til, at det nyskabte momentum fra Washington ruller videre, når FN til september gør status over sine 2015 mål.

 

- Det er nu vi har chancen for at gøre en forskel på det seksuelle og reproduktive område og skabe varige løsninger for verdens kvinder, slutter han.

Tilbage