Meddelelse | 06-05-2010


Ikke flere døde mødre


Mens mange danskere sender blomster og chokolade til deres mødre på Mors Dag den 9. maj dør næsten 1.000 kvinder samtidig andre steder i verden i forbindelse med graviditet eller fødsel. Det svarer til 40 kvinder i timen hver dag året rundt, og 99 pct. af dødsfaldene sker i verdens fattigste lande.

 

Derfor inviterer en række folketingspolitikere og foreningen Sex & Samfund til Mors Dag brunch-arrangementer i fire byer rundt om i landet for at sætte fokus på udfordringerne med mødredødelighed i udviklingslandene:

 

København (Empire Bio): Helle Sjelle (K) og Kamal Qureshi (SF) samt UNFPA
Århus (Kvindemuseet): Kisten Brosbøl
Aalborg (Café Ib Rehne Cairo) Karsten Lauritzen (V)
Hillerød (Hillerød Slotsbio) Pia Olsen Dyhr (SF)

 

Og politikerne brænder for sagen:

 

- Kvinderne dør bl.a. af helt simple årsager som mangel på rent vand, nål og tråd, manglende transportmulighed til et sygehus eller tilsyn af en læge under graviditet og fødsel. Det er uacceptabelt! Det er en tragedie for den enkelte kvinde og for den familie hun efterlader. Men også for det samfund hun lever i fordi det hermed mister en vigtig medborger, som ville kunne skabe udvikling. Kvinders ligestilling, også på det seksuelle og reproduktive område, er en vigtigst prioriteter i konservativ udviklingspolitik, siger Helle Sjelle, udviklingspolitisk- og ligestillingsordfører for de Konservative, der er med ved brunch-arrangementet i København.

 

Det samme er folketingskollegaen Kamal Qureshi, som har mødredødeligheds-problematikken helt inde på livet:

 

- Begge mine bedstemødre døde i barselssengen i Pakistan. Derfor er kvinders sundhed under fødsel et område, som ligger mig meget nært. Jeg finder det uacceptabelt, at vi nu i år 2010, stadig er vidner til, at så mange dør i barselssengen og at kvinders stilling generel er så lav i mange samfund. Verdens ledere bør have meget røde ører, og det er Danmarks opgave at skubbe på for at situationen ændres nu, fastslår Kamal Qureshi, der er ligestillings- og menneskerettighedsordfører for SF.

 

Alle de deltagende folketingspolitikere er i øvrigt medlemmer af Folketingets Tværpolitiske Netværk for Seksuel Sundhed.

 

Ikke flere døde mødre på Hovedbanegården
En håndfuld folketingspolitikere fra netværket gjorde også reklame for brunch-arrangementerne ved en event på Hovedbanegården i København torsdag den 6. maj.
Her var alle politiske uenigheder lagt til side for en stund, og de rejsende blev mødt af morgenfriske folketingsmedlemmer

 

- Vi står sammen om det her på tværs af den daglige politiske trummerum for at markere, at
det er uretfærdigt og spild af liv, at så mange kvinder dør under graviditet og fødsel. Ikke kun for den enkelte kvinde og hendes familie, men også for de fattige lande, som hermed mister nogle nøgleaktører, der ellers kunne have bidraget positivt til landenes udvikling.
 
- Alt for mange af verdens regeringer ignorerer problemet fordi der er bange for at tale om
ting som prævention, abort og seksualundervisning. Det skal der laves om på nu
, lød det fra
politikerne.
 
De morgenfriske politikere, der stillede op på Hovedbanegården var:
 
Kirsten Brosbøl (S)
Helle Sjelle (K)
Pia Olsen Dyhr (SF)
Benny Engelbrecht (S)
Pernille Vigsø Bagge (SF)
 
Tilbage