Meddelelse | 28-01-2010


USA tager igen førertrøjen på indenfor seksuel sundhed


Den amerikanske udenrigsminister Hillary Clinton har slået fast, at USA fuldt ud støtter arbejdet med at skaffe global adgang til seksuel og reproduktiv sundhed – og dermed øget sundhed og velstand i udviklingslandene.

Hun slog også fast, at USA igen vil tage førertrøjen på i kampen for at promovere reproduktive rettigheder.

 

- Der er en direkte forbindelse mellem en kvindes mulighed for at planlægge sine graviditeter og føde under sikre forhold og hendes mulighed for at få en uddannelse og et arbejde uden for hjemmet og dermed forsørge sin familie, forklarede Hillary Clinton og tilføjede:

 

- Af den grund er reproduktive sundhedsydelser nødvendige i forhold til at forbedre kvinders heldbred, hvilket igen er nødvendigt for udviklingen og stabiliteten for familier og samfund i udviklingslandene. Og USA tilslutter sig derfor den globale dagsorden på området og samarbejder med andre lande for at gøre adgang til reproduktiv sundhed til en basal menneskeret for alle.

 

Hun roste samtidig det arbejde, som International Planned Parenthood Federation (IPPF) udfører omkring seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder. Som eksempel fremhævede Clinton bl.a. organisationen Reproductive Health Uganda (RHU) – der er IPPFs medlemsorganisation i landet og Sex & Samfunds samarbejdspartner.

RHU arbejder med at tilbyde reproduktive sundhedsydelser, uddannelse og træning til lavindkomst-kvinder. Det gælder bl.a. en gruppe piger, som kalder sig ”Moonlight Stars”. Deres forældre er døde og har efterladt dem som eneforsøgere for deres yngre søskende uden andre muligheder end at arbejde som prostituerede. Gennem RHUs projekt – der støttes af USAID – får de adgang til kondomer og seksualundervisning, så de kan beskytte sig mod sexsygdomme og uønsket graviditet.

 

- De får også jobtræning i bl.a. syning og strikning, og takket være denne hjælp har mange af pigerne fra Moonlight Stars forladt prostitution og fundet andre muligheder for sig selv og deres familier, sagde Hillary Clinton.

 

Sex & Samfund samarbejder med RHU omkring et hiv-forebyggelsesprojekt rettet mod unge løsarbejdere i byen Mbarara i den sydvestlige del af landet.
 
Tilbage