Meddelelse | 26-12-2009


Tjekkiets regering undskylder over for ofre for tvangssterilisation


Som det første land har Tjekkiet officielt anerkendt – og undskyldt – at roma-kvinder er blevet tvangssteriliseret.
Det skete i en resolution den 23. november, hvor regeringen beklagede tvangssterilisationerne og tog initiativ til at sikre, at noget lignende aldrig sker igen.
Hos det tjekkiske Center for Reproduktive Rettigheder er man glade for resolutionen, men opfordrer samtidig regeringen til at følge undskyldningen op med en klækkelig erstatning til de pågældende roma-kvinder.
Det var Center for Reproduktive Rettigheder og den slovakiske NGO Poradna, der helt tilbage i 2002 satte fokus på tvangssterilisationerne med rapporten "Tvangssterilisationer og andre overgreb på Roma'ers reproduktive frihed i Slovakiet."
Rapporten skabte stor, international opmærksomhed og hjalp med at sætte fokus på problemet omkring tvangssterilisering af roma-kvinderne ikke blot i Slovakiet, men også i Tjekkiet og de øvrige lande i regionen.

- Vi håber at den tjekkiske regerings udmelding vil få andre lande til at undersøge sagen og sørge for, at der aldrig igen sker tvangssterilisationer, lyder det i en officiel udtalelse fra Center for Reproduktive Rettigheder.

 
Tilbage