Meddelelse | 30-10-2009


Antallet af aborter i verden falder


Da det kendte Guttmacher Institute for nylig havde verdenspremiere på en undersøgelse om jordens tilstand sådan rent abortmæssigt, var der både en god og en dårlig nyhed.
Den gode var, at der i dag udføres færre aborter på verdensplan end tidligere. Ifølge undersøgelsen er det globale antal aborter faldet fra 45,5 mio. aborter i 1995 til 41,6 mio. aborter i 2003 – altså et fald på næsten 4 mio. aborter svarende til 9,1 pct.
Den dårlige nyhed er imidlertid, at antallet af usikre aborter stort set ikke har forandret sig i samme periode. Det faldt fra 19,9 til 19,7 – lidt over 1. pct. – og langt størstedelen af de usikre aborter foregår fortsat i udviklingslande. Det samme gælder de 70.000 kvinder, som hvert år dør på grund af usikre aborter.

Verdenspremiere i Danmark
Verdenspremieren på Guttmacher Institutes undersøgelse fandt sted ved et frokostmøde i Udenrigsministeriet i København. Blandt de 15-20 tilhørere var repræsentanter fra ministeriet, Sex & Samfund, Sundhedsstyrelsen, Læger uden grænser og FNs Befolkningsfond UNFPA. Desuden deltog folketingsmedlem Gitte Lillelund Bech fra Folketingets Tværpolitiske Netværk for Seksuel Sundhed.
For 10 år siden lavede Guttmacher Institute en lignende undersøgelse. Denne gang har man dog valgt at have fokus på usikre aborter, lige som organisationen har set på sammenhængen mellem uønskede graviditeter, prævention og abort for den måde at placere hele abortspørgsmålet i en bredere kontekst.
Undersøgelsen konkluderer følgende:


•    Brugen af prævention – som reducerer antallet af uønskede graviditeter – er vokset i mange dele af verden, herunder ikke mindst i Latinamerika og Asien.
•    En række lande, der havde meget restriktive abortlove i midten af 90’erne, har liberaliseret lovgivningen omkring abort.
•    I mange udviklingslande, hvor abort ellers er forbudt, er adgangen til sikre aborter alligevel steget – ikke mindst for mere velstillede kvinder.

Mange lider under restriktive abortlove
Der var dog også en række negative konklusioner. Således lever 40 pct. af kvinderne i den fødedygtige alder (15-44 år) på verdensplan i lande med meget restriktive abortlove.
Og ifølge undersøgelsen er stort set alle lande med meget restriktive abortlove udviklingslande. Ser man bort fra Indien og Kina, lever ikke færre end 86 pct. af kvinderne i den fødedygtige alder i udviklingslandene.

- Det er tydeligt, at de største fald i abortraterne er sket i Østeuropa, hvor man har udvidet adgangen til bl.a. prævention. Til gengæld er næsten alle aborter i Afrika og Latinamerika usikre, forklarede Guttmacher Institutes leder Sharon Camp på mødet i Udenrigsministeriet.

Hun tilføjede, at behandling efter usikre aborter hvert år koster Afrika og Latinamerika over 1,8 mia. kroner.

 

Vigtigt med politisk pres
Undersøgelsen kommer også med en række anbefalinger til, hvordan man kan reducere antallet af usikre aborter.
Bl.a. skal der være bedre adgang til prævention og information omkring de forskellige præventionsmidler. Og derudover skal abort gøres lovligt i langt flere lande end i dag.

- Konsekvenserne af usikre aborter koster allerede dyrt og belaster de i forvejen belastede sundhedssektorer i udviklingslandene. Det er langt dyrere end f.eks. at investere i prævention og gøre det lovligt at få abort, forklarede Sharon Camp.

Hos Sex & Samfund finder man undersøgelsen interessant:

 

- Den dokumenterer sort på hvidt, at et abortforbud ikke har nogen som helst indflydelse på, hvor mange aborter der foretages i et land. Det gør til gengæld adgang til information og moderne præventionsmidler. Det bekræfter også de danske erfaringer, hvor vi har opnået en af verdens laveste abortrater via legal abort men god adgang til seksualoplysning og præventionsmidler, fastslår Sex & Samfunds generalsekretær, Bjarne B. Christensen.

Han mener dog, at der skal mere til end blot videnskabelige beviser for, hvordan man reducerer antallet af usikre aborter.

- Det er en helt anden ideologisk kamp, som er på spil. Mange steder i verden forhindres adgangen til sikre og lovlige aborter således af konservative og religiøse kræfter. Netop derfor bør dansk bistand og danske politikere mere aktivt sætte ressourcer og politisk prestige ind på at sikre disse elementære rettigheder for kvinder i verden, konkluderer han.

 

Download undersøgelsen her
 
Tilbage