Meddelelse | 25-09-2009


SexOrakler indtager efterskolerne


Klokken er 22, og Camilla står og gør sig klar til aftenens fest. Hun lægger makeup, glatter hår og lytter til Medina. Fuck det bliver fedt!! Hun husker også lige at tage sin p-pille. Hun overvejer også, om hun skulle tage kondomer med. Hvad gør hun?

Sådan lyder optakten til dilemmaspillet ”Camillas aften”, som over 3.000 efterskoleelever over hele landet får chancen for at prøve i den kommende måned. Det sker, når SexOrakler fra Sex & Samfund besøger deres skoler i forbindelse med Verdens Præventionsdagen.

Sex er nemlig kommet for at blive – også på efterskolerne. Derfor falder det også på et tørt sted, når SexOraklerne kommer for at bombardere de unge med nyttig viden omkring seksualitet, sexsygdomme og prævention – alt sammen med et glimt i øjet. Ud over dilemmaspillet, hvor de unge skal guide Camilla sikkert gennem aftenen, sker det bl.a. via quizzer og SexJeopardy.
Sidste år kom Sex & Samfund ud til mere end 5.000 elever på en række ungdomsuddannelser i forbindelse med Verdens Præventionsdagen. Og det er helt bevidst, at man i år har valgt at sætte fokus på efterskolerne:

- Efterskolerne er jo en meget intens ramme, hvor eleverne lever med hinanden 24 timer i døgnet i en meget lang periode. Derfor er der også mange, som får deres første rigtige kæreste i forbindelse med et efterskoleophold – en del endda for livet - og samtidig er eleverne i den alder, hvor de fleste har deres seksuelle debut. Alt det gør, at der er brug for seksualoplysning, forklarer projektmedarbejder Mette Gundersen fra Sex & Samfunds nationale afdeling.

Navnet ”SexOraklerne” stammer i øvrigt fra Sex & Samfunds eget undervisningslokale, hvor en elev efter en undervisning bemærkede: ”I ved jo nærmest alt, I er ligesom nogle Sexorakler”.

- Vi har taget navnet - og forpligtelsen - til os. Derfor vil efterskoleeleverne også få mulighed for at skrive anonyme spørgsmål, som SexOraklerne besvarer undervejs i undervisningen, fastslår Mette Gundersen.

Hos Danmarks Radio har man også valgt at bakke op om Verdens Præventionsdagen. Fra den 25. september til 7. november vil radiokanalen P5000 således løbende dække Sex & Samfunds kondomkampagne, hvor de tre P5000-værter - Mascha Vang, Anders Bonde og Anders Stjernholm - bl.a. vil spille SexJeopardy med lytterne efter Sex & Samfunds koncept."

For yderligere oplysninger kontakt:
Mette Gundersen fra Sex & Samfunds nationale afdeling på tlf. 33695608 eller
Joachim Maxen, kampagnekoordinator hos Sex & Samfund på tlf. 33695612 / 61684205


FAKTA OM VERDENS PRÆVENTIONSDAGEN

•    Verdens Præventionsdagen – eller World Contraception Day (WCD) – er en årligt tilbagevendende, verdensomspændende kampagne for at øge unges fokus på prævention og gøre dem i stand til at træffe informerede valg omkring deres seksuelle og reproduktive sundhed.

•    Verdens Præventionsdagen er officielt den 26. september hvert år. I dagene og ugerne omkring denne dato gennemfører en lang række institutioner og ngo’er over hele verden – herunder Sex & Samfund – forskellige aktiviteter omkring prævention.

•    Verdens Præventionsdagen finansieres af lægemiddelfirmaet BayerSchering Pharma. I Danmark har Sex & Samfund i år valgt at tilbyde gratis undervisning på efterskolerne, mens man i Norge og Sverige bl.a. afholder andre typer store events, som f.eks. indeholder musikalske indslag og oplysning.

FAKTA OM PRÆVENTION

•    Cirka en tredjedel af de 15-17 årige piger og drenge beskytter sig ikke konsekvent, når de er sammen med en ny partner. Og disse vaner hænger ved. For de 20-24 årige beskytter næsten halvdelen af mændene sig ikke konsekvent ved sex med ny partner, mens en tredjedel af kvinderne fortsat heller ikke gør det.

•    Blandt de 15-19 årige er kondomer langt den mest benyttede for beskyttelse både hos drenge (92,5 pct.) og piger (78,5 pct.). På andenpladsen ligger p-piller og minipiller.

•    Den mest almindelige grund til, at drengen/mændene ikke bruger kondom er, at det er for besværligt, mens det for pigerne/kvinderne handler om, at de glemmer det. For begge køn gælder også, at de mener, det ødelægger romantikken, lige som en stor del undlader at beskytte sig, fordi de ikke regner med at få en sexsygdom.

(Ovennævnte tal er fra Sundhedsstyrelsens rapport ”Ung 2006)
Tilbage