Meddelelse | 31-08-2009


Skoler stormer tilmelding til Uge Sex 2010


Knapt havde Sex & Samfund åbnet for tilmeldingen til næste års Uge Sex kampagne, før de første skoler og klasser begyndte at melde sig til. Allerede få timer senere havde deltagerantallet rundet 2.500 elever, og i skrivende stund er tallet oppe på 5.500 elever.

- Det her overgår selv vores bedste forventninger. Det er helt tydeligt, at Uge Sex konceptet nu er blevet rodfæstet på skolerne og i lærernes bevidsthed, og at en del af dem havde skrevet startdatoen for tilmelding ned i deres kalendere, siger Joachim Maxen, der er projektleder hos Sex & Samfund for Uge Sex kampagnen, og fortsætter:

- Det er meget positivt, at lærerne på denne måde bakker op om Uge Sex og meget gerne vil tage et ansvar for, at seksualundervisningen bliver bedre og kommer til at fylde mere.

Det er kun få måneder siden, at Sex & Samfund blev færdige med at evaluere Uge Sex 2009, hvor hovedtemaet var ”Grænser og anerkendelse” – et tema der var meget populært blandt både lærerne og eleverne.

- Vi fik utrolig god respons på kampagnen. 94 pct. af lærerne gav Uge Sex karakteren 7 og opefter, og to tredjedele var endda helt oppe på de rigtig gode karakterer 10 og 12. Desuden sagde 90 pct. af lærerne ja til, at de helt sikkert (60 pct.) eller måske (30 pct.) ville melde sig til Uge Sex 2010, fortæller Joachim Maxen.

Evalueringen viste dog også, at der fortsat er meget stor forskel på seksualundervisningen fra skole til skole. F.eks. varierer antallet af timer, som skolerne bruger på faget, fra 1-24 timer, og på mange skoler udgør Uge Sex kampagnen en stor del af den samlede seksualundervisning.

- På den måde understøtter evalueringen den kortlægning, af seksualundervisningen, som Sex & Samfund lavede i 2005. Der mangler stadig faglige miljøer omkring seksualundervisning på langt de fleste skoler, manglende efteruddannelse i faget og manglende nye materialer bortset fra det undervisningshæfte, som vi hvert år udarbejder i forbindelse med kampagnen, fastslår Marianne Lomholt, leder af Sex & Samfunds nationale afdeling.

Endelig viser undersøgelser – bla. ”Ung 99” og ”Ung 2006” – at skolen spiller en vigtig rolle, når det gælder information om sex og seksualitet. Det gælder ikke mindst den store gruppe, der ifølge ”Ung 2006” slet ikke taler med nogen om disse emner. Også af den grund er det vigtigt, at der kommer markant større fokus på faget og flere ressourcer til undervisningen, mener Sex & Samfund.
De endelige detaljer omkring Uge Sex 2010 er endnu ikke parat. Det ligger dog klart, at hovedtemaet får overskriften ”Din krop - dit liv - dit valg”.


- Der kommer også til at ske en masse på det elevsite – Sexfordig.dk – som vi åbnede i forbindelse med Uge Sex i år. Og så bliver undervisningsmaterialet udvidet og niveauopdelt efter de forskellige klassetrin, siger Joachim Maxen.

Da Uge Sex blev afholdt første gang i 2008 deltog 39.000 elever i kampagnen, mens deltagerantallet i år var helt oppe på 88.000 elever fra ca. 4.200 6.-10. klasser over hele landet. I 2010 forventer Sex & Samfund dog, at deltagerantallet kommer op over 100.000 elever.

- Og med den flyvende start, vi har fået, er vi overbeviste om, at det nok skal lykkes, konkluderer Joachim Maxen.

________________________________________

FAKTA OM UGE SEX

Baggrunden for Uge Sex kampagnen er, at seksualundervisningen i de danske skoler fortsat ikke er god nok. I 2005 gennemførte Sex & Samfund en kortlægning af seksualundervisningen, der viste, at kun 1 ud af 10 lærere var tilfredse med undervisningen. Lærerne har ofte ingen uddannelse inden for området og mangler ekstern støtte til seksualundervisningen, lige som der ikke findes noget gennemarbejdet, ”ungt” og opdateret undervisningsmateriale, som dækker forløbet fra 6.-10. klasse.

Målet med Uge Sex er derfor at give eleverne i landets 6.-10. klasser god og vedkommende seksualundervisning samlet i en uge: Uge 6. Det er vigtigt at styrke de unges viden om seksualitet, seksuel sundhed, prævention og sexsygdomme for at gøre dem i stand til at træffe kvalificerede valg om deres seksualitet og sundhed, og sikre at deres seksuelle grænser anerkendes.
 
Tilbage