Meddelelse | 22-02-2009


Da uge 6 blev til Uge Sex


Det er med Sex & Samfunds Uge Sex kampagne som med humlebien - egentlig burde den slet ikke kunne flyve. For det første har seksualundervisning været obligatorisk i Danmark i grundskolen siden 1970. For det andet kræver landsdækkende kampagner offentlig finansiering – og det har der ikke været meget af til de to Uge Sex kampagner, der foreløbig har været afholdt. 

 

Alligevel lykkedes det trods alle odds at få kampagnen ”i luften” og skabe en ny, landsdækkende seksualundervisnings-event, hvor en stor del af eleverne i landets 6.-10. klasser hvert år har seksualundervisning på samme tid ud fra det samme materiale.
I 2008 deltog 39.000 elever i Uge Sex. I år var deltagerantallet helt oppe på over 88.000 elever, og begge gange foregik kampagnen under stor bevågenhed fra både medierne og politikerne.

 

Både i 2088 og 2009 blev kampagnen skudt i gang af medlemmer af Folketingets Tværpolitiske Netværk for Seksuel Sundhed, og adskillige skoler har haft besøg af politikere i forbindelse med kampagnerne.


På samme måde har Dem, som Uge Sex først og fremmest er rettet imod – lærerne og eleverne – været tilfredse. Evalueringen af Uge Sex 2008 viste således, at 96 pct. af lærerne syntes ”godt” eller ”rigtig godt” om projektet. At hele 99,2 pct. ville anbefale kampagnen til en kollega. Og at 90,8 pct. ville melde sig til Uge Sex igen.


Begge år har alle deltagende klasser modtaget et undervisningsmateriale med temaer og øvelser. I 2009 var hovedtemaet ”Grænser og anerkendelse”.

- Ganske mange unge har oplevet, at deres seksuelle grænser er blevet overtrådt på den ene eller anden måde. Det kan være alt fra ubehagelige ord eller berøringer til at føle sig presset til at have sex eller gøre ting seksuelt, de ikke har lyst til eller føler sig parat til. Og i de allerværste tilfælde udvikler det sig til deciderede seksuelle overgreb.

- Derfor skal man også se på disse ting i seksualundervisningen. De unge skal selvfølgelig have en solid grundviden omkring bl.a. abort, prævention og sexsygdomme, men det er lige så vigtigt, at seksualundervisningen giver eleverne handlekompetencer og lærer dem at blive bedre til at sige ja og nej og respektere både deres egne og andres grænser seksuelt, siger Joachim Maxen, fra Sex & Samfund, der er koordinator for Uge Sex.

Uge Sex kampagnens succes bør også vække til politisk eftertanke mener Sex & Samfund

- Vi vidste godt, at seksualundervisningen er nedprioriteret på mange skoler, at den er meget uens, og at lærerne derfor efterlyser nyt, spændende og vedkommende materiale. Men vi er alligevel overraskede over den store efterspørgsel og lyst til at arbejde med området, som opbakningen til uge Sex viser, fastslår Sex & Samfunds generalsekretær Bjarne B. Christensen.

FAKTA

Det sagde de om Uge Sex

- I folkeskolen får vi uendeligt mange forskellige undervisningstilbud, men sjældent noget, der er så gennemarbejdet og let at gå til. Det ramte lige ind på elevernes niveau, og de mange undervisningsforslag gjorde det lettere for læreren.
Lærer fra Mariager Fjord om Uge Sex 2008

- Jeg har været meget tilfreds med forløbet. Jeg var usikker på, om jeg kunne gennemføre en seksualundervisning, da jeg er nyuddannet, men jeg brugte undervisningsmaterialet, og alt gik rigtig godt.
Lærer fra Assens om Uge Sex 2008

- Det kan ikke roses nok, at Sex og Samfund har taget dette initiativ for andet år i træk. De kolde fakta antyder, at der i disse år mere end nogensinde før er et behov for bedre seksualundervisning.
Folketingsmedlem Pernille Vigsø Bagge (SF) om Uge Sex 2009

- Den store tilslutning til Uge Sex viser, at den er nødvendig, og at skolerne støtter op om projektet.
Folketingsmedlem Kirsten brosbøl (S) om uge Sex 2009
Tilbage