Meddelelse | 29-01-2009


Uge Sex – nu med grænser!


I uge 6, vil der blive talt om sex på de danske skoler som aldrig før, når Sex & Samfunds seksualundervisnings-kampagne Uge Sex 2009 løber af stabelen for anden gang. I 2008 deltog godt 39.000 elever i kampagnen, mens deltagerantallet i år er helt oppe på 85.000 elever fra 6.-10. klasse – i alt cirka 4.200 klasser.

 

Lige som sidst modtager lærerne i de deltagende klasser et fyldigt undervisningsmateriale, som bl.a. indeholder fire temaer. Årets hovedtema har overskriften ”Grænser og anerkendelse”, hvor eleverne skal styrkes i at anerkende både deres egne og andres seksuelle grænser.

 

- Ganske mange unge har oplevet, at deres seksuelle grænser er blevet overtrådt på den ene eller anden måde. Det kan være alt fra ubehagelige ord eller berøringer til at føle sig presset til at have sex eller gøre ting seksuelt, de ikke har lyst til eller føler sig parat til. Og i de allerværste tilfælde udvikler det sig til deciderede seksuelle overgreb, forklarer projektleder Joachim Maxen fra Sex & Samfund, der er koordinator for Uge Sex kampagnen og tilføjer:

 

- Derfor skal man også se på disse ting i seksualundervisningen. De unge skal selvfølgelig have en solid grundviden omkring bl.a. abort, prævention og sexsygdomme, men det er lige så vigtigt, at de bliver klogere på følelser, kærlighed, grænser og meget andet – områder hvor der ikke på samme måde er rigtige eller forkerte svar. Seksualundervisningen skal således give eleverne handlekompetencer og lære dem at blive bedre til at sige ja og nej og respektere både deres egne og andres grænser seksuelt. Det er et felt, som trænger til at komme højere op på dagsordenen.

 

Sex for dig
Ud over undervisningsmaterialet indeholder Uge Sex 2009 kampagnen også en række spændende, nye elementer rettet direkte mod eleverne. Blandt dem er et helt nyt elevsite på nettet – www.sexfordig.dk – med dilemmaspil, blogs, et sexikon, guides med viden om forskellige emner og en test, hvor de unge kan finde ud af, hvilken scoretype de er.

 

- Alle unge er efterhånden brugere af internettet og de nye medier i deres dagligdag. Vi mener, det er vigtigt at give de unge læring på deres egne præmisser, så derfor har vi skabt dette site og univers, hvor de kan få svar på en masse spørgsmål uden rødmende at skulle spørge forældre og lærere, siger Joachim Maxen om det nye site.

 

ScorFactor
En anden elevrettet nyskabelse er et nyt mobilspil – ScorFactor – hvor eleverne via SMS’er kan invitere venner, bekendte og måske potentielle kærester til forskellige fiktive aktiviteter. Disse aktiviteter handler både om mere bløde emner som at gå en tur eller gå i biografen sammen, til at dyrke sex med og uden kondom. Vælger eleverne det sidste, er der risiko for, at deres figur i spillet får en sexsygdom.

 

- Spillet er en social legeplads, hvor de unge får mulighed for at beskæftige sig med disse ting på en ufarlig måde, samtidig med, at de lærer noget om prævention og sexsygdomme – og også lærer at få meldt ud, hvad de vil være med til og ikke være med til, f.eks. om de vil dyrke sex uden at bruge kondom, fastslår Joachim Maxen.

 

Politisk opbakning
Kampagnen bakkes i øvrigt op af Folketingets Tværpolitiske Netværk for Seksuel Sundhed. Flere af netværkets medlemmer vil således i ugens løb besøge nogle af de skoler, der er med i Uge Sex.
Det gælder bl.a. Helle Sjelle (K) og Christine Antorini (S), der sammen åbner kampagnen på Zahles Gymnasieskole i Købehavn mandag den 2. februar. Derudover deltager følgende politikere:

 

Kirsten Brosbøl (A): Stilling Skole 02.02.09 klokken 10.30-11.30
Benny Engelbrecht (A): Skole i Sønderjylland
Ellen Trane (V): Skole i Sønderjylland
Line Barfod (Ø): Skole i Roskilde
Pernille Vigsø Bagge (SF): Løgstør Skole 02.02.09 klokken 12.00-12.45
Kamal Qureshi (SF): Skole i København
Sophie Hæstorp Andersen (A): Tjørnehøjskolen i Brønshøj

 


 

FAKTA OM UGE SEX 2009

Baggrunden for Uge Sex kampagnen er, at seksualundervisningen i de danske skoler fortsat ikke er god nok. I 2005 gennemførte Sex & Samfund en kortlægning af seksualundervisningen, der viste, at kun 1 ud af 10 lærere var tilfredse med undervisningen. Lærerne har ofte ingen uddannelse inden for området og mangler ekstern støtte til seksualundervisningen, lige som der ikke findes noget gennemarbejdet, ”ungt” og opdateret undervisningsmateriale, som dækker forløbet fra 6.-10. klasse.

 

Målet med Uge Sex er derfor at give eleverne i landets 6.-10. klasser god og vedkommende seksualundervisning samlet i en uge: Uge 6. Det er vigtigt at styrke de unges viden om seksualitet, seksuel sundhed, prævention og sexsygdomme for at gøre dem i stand til at træffe kvalificerede valg om deres seksualitet og sundhed, og sikre at deres seksuelle grænser anerkendes.

 

• Godt 85.000 elever fra over 4.200 klasser (6.-10. klassetrin) over hele landet deltager i uge Sex 2009 – mod 39.000 elever i Uge Sex 2008.
 

• Uge Sex 2009 indeholder følgende temaer:
- Grænser og anerkendelse.
- Unge og seksualitet.
- Prævention og sexsygdomme.
- Kærlighed, forelskelse og den første gang.
 

• Alle klasser, der deltager i Uge Sex 2009 får som noget nyt et diplom – et Sexifikat – til at hænge op i klassen. At have diplomet hængende i klassen, skal minde eleverne om, at det, de har lært, ikke kun er aktuelt i Uge Sex, men hele året rundt.

 


 

LINKS

• Læs mere om Uge Sex 2009 på hjemmesiden www.ugesex.dk.
• Læs undervisningsmaterialet til Uge Sex 2009 her.
• Find faktaark og pressemeddelelser og download billeder her.
• Se det nye elevrettede site på www.sexfordig.dk.
• Prøv det nye mobilspil – ScorFactor – ved at sende en SMS til ”1231” med teksten ”scorfactor”.
Tilbage