Meddelelse | 31-01-2009


Obama siger farvel til Den Globale Mundkurv


Hvis nogen har været i tvivl om Barack Ombamas planer omkring seksuel sundhed, fik de hurtigt vished.
Knapt var han taget i ed som USA's 44. præsident, før han den 23. januar – kun tre dage efter sin indsættelse – med et par hurtige pennestrøg afskaffede Den Globale Mundkurv (The Global Gagrule) og genindførte den amerikanske statsstøtte til FNs Befolkningsfond UNFPA. Det skete dagen efter, at han havde beordret Gunatanamo-basen lukket, hvilket siger en del om den signalbetydning, som Obama tillægger en afskaffelse af den forkætrede regel.
 

Den Globale Mundkurv har ellers i årevis USA at støtte NGO’er og projekter, der på nogen måde promoverer abort. Dermed har de pågældende NGO’er og projekter også været afskåret fra at modtage amerikansk donerede kondomer og andre former for prævention.
Reglen har bl.a. ramt nogle af de største NGO’er på området – herunder International Planned Parenthood Federation (IPPF) - samt UNFPA. Sidstnævnte fik frataget sin støtte efter beskyldninger om, at organisationen indirekte støttede abort i Kina, en beskyldning som UNFPA pure har afvist, og som Bush-regeringen ikke var i stand til at bevise, men lige meget hjalp det.
 

Den forkætrede regel blev oprindeligt indført af Ronald Reagan i 1984. Bill Clinton afskaffede den i 1993 få dage efter, at han var tiltrådt som præsident, men præcis otte år senere i 2001 blev Den Globale Mundkurv genindført af George Bush med disse ord:
 
Det er min overbevisning, at de amerikanske skatteyderes penge ikke skal bruges til at betale for aborter eller fremme aborter hverken her eller i udlandet.”

 

Mundkurv uden virkning
Den Globale Mundkurv er siden blevet stærkt kritiseret:
 
- Alle undersøgelser viser, at reglen har undermineret arbejdet med familieplanlægning og seksuel sundhed i udviklingslandene. Og der er intet bevis for, at den har begrænset antallet af aborter globalt set. Tværtimod rammer den præcis de projekter og ydelser, der ellers hjalp kvinderne med at undgå uønskede graviditeter, forklarer Tania Dethlefsen fra Sex & Samfunds internationale afdeling, der lige som mange andre NGO’er er begejstret for Obamas hurtige reaktion:
 
- Det er af altafgørende betydning for arbejdet med familieplanlægning i udviklingslandene – og dermed også for alle organisationer, der arbejder med dette felt, fastslår hun.

 

Og lederen af den internationale familieplanlægningsorganisation IPPF – Gill Greer – var ikke mindre begejstret:

 

- I otte lange år har Bush-administrationen brugt Den Globale Mundkurv til et politisk spil om millioner af fattige kvinders liv og helbred rundt omkring i verden.

 

Tak fra politikere
For at vise deres respekt for beslutningen har såvel IPPF som Sex & Samfund og en lang række andre NGO’er over hele verden sendt et kæmpe takkebrev til Obama, hvor de beskriver den store betydning, som afskaffelsen af Den Globale Mundkurv har i ikke mindst udviklingslandene.
 

På samme måde har flere danske politikere offentligt udtrykt støtte til Obamas brud med Bush-regeringens politik. Det gælder bl.a. SF’ere Kamal Qureshi:

 

- Der findes hundredetusindvis af eksempler på kvinder, der har fået ødelagt deres liv og helbred på grund af en abort udført af en kvaksalver. Andre steder i verden foregår disse grusomheder lige nu i dette øjeblik. For, at vi aldrig må vende tilbage til de dage, må vi stå fast på, at den fri abort er her for at blive. Derfor er der nærmest ikke grænser for, hvor stor en sympati, jeg har for, at Obama nu sætter penge af til, at internationale abortorganisationer igen kan hjælpe verdens kvinder, lyder det i en officiel udtalelse fra Qureshi.

 

Vatikanet angriber Obama
Det er dog langt fra alle, der er glade for Obamas beslutning om at droppe Den Globale Mundkurv. Beslutningen møder bl.a. modstand fra kongresmedlemmer, der er imod abort og fra ledende anti-abort grupper:

 

- Forleden udstedte Præsident Obama en ordre, der forbyder tortur af terrorister. Men nu har han udstedt en ordre, som eksporterer tortur af ufødte børn til rundt om i verden, lød kritikken fra Tony Perkins fra Family reseach Council.

 

Også Vatikanet har taget afstand fra beslutningen og advarer mod ”magtarrogancen hos dem der tror, at de kan vælge mellem liv og død”.
 

Vatikanet mener endvidere, at beslutningen er ”et slag i ansigtet på katolikker overalt i verden, som kæmper mod nedslagtningen af uskyldige.”

 

Et spørgsmål om tid
Den megen modstand viser, at Barack Obama måske gjorde klogt i at handle hurtigt, mens han stadig har flertallet i både Senatet og Repræsentanternes Hus. Det kan nemlig skiftet hurtigt.

 

- I princippet kan han miste flertallet allerede om to år, hvorefter det kan blive meget svært at indføre ændringer på det her område. Det var det, som Clinton oplevede i 1994, hvorefter de resterende seks år af hans tis som præsident var én lang opslidende kamp med Kongressen, hvor det var uhyre svært at få noget som helst igennem, forklarede Sharon Camp fra det kendte Guttmacher Institute, da hun for nylig var på besøg hos Sex & Samfund.

 

Guttmacher Institute forventer også, at Obama får nedlagt en række af de nationale og internationale programmer, der prædiker seksuel afholdenhed som middel mod sexsygdomme og uønskede aborter.
De forventer dog ikke de store forandringer, når det gælder den amerikanske regerings overordnede holdning til abort.
 
Tilbage