Meddelelse | 29-11-2008


Seksualundervisning: Engl├Žnderne kigger mod Holland


Holland har den laveste graviditetsrate blandt teenagere i noget vestligt land og de laveste sexsygdoms-rater blandt unge mennesker.
England har derimod næsten den højeste rate af teenagegraviditeter i Europa – fem gange højere end Holland - og nu ønsker England at efterligne hollændernes succes.
 

Regeringen planlægger at introducere obligatorisk seksualundervisning fra 2010 for børn helt
ned til fem års alderen. England har valgt den hollandske model i stedet for den nordiske model, fordi Holland, i modsætning til Skandinavien, har så lav en abortrate.
 

Siebe Heutzepeter, inspektøren på De Burght Skolen i Holland, udtaler, at børnene oplever en åbenhed omkring sex.

 

- Hvert år har vi lærere, som er gravide, eller som skal giftes, ligegyldigt om de er homoseksuelle eller heteroseksuelle, så det er en god måde at tale om voksne forhold på.

 

Hun nævner, at englændere, i modsætning til hollændere, synes, det er pinligt at tale om sex, men at der netop bliver talt om sex i Holland. Også om aftenen ved spisebordet, når familien er samlet.
 

Og det lader til, at åbenheden virker. I England er gennemsnitalderen for den seksuelle debut 16 år, mens den i Holland er 17,7. Og cirka 93 pct. af de unge i Holland bruger beskyttelse, mens tallet er 53 pct. i England.
 

Nogle mener dog, at tallene ikke skyldes seksualundervisningen i skolerne, men derimod det hollandske familiemønster. Et barn i Holland har kun en femtedel så stor risiko som et engelsk for at vokse op som skilsmissebarn, og langt færre hollandske en engelske mødre arbejder på fuld tid.
 

Andre peger på, at grunden til de få teenagegraviditeter er, at det stadig ikke er velset at blive gravid som meget ung i Holland. Mens et barn ikke opfattes som den store katastrofe af engelske teenagepiger, men tværtimod kan være en billet væk hjemmefra og en fast månedlig check fra det offentlige, bliver hollandske teenagemødre ikke bare stigmatiseret, men også straffet af staten. En hollandsk teenagemor forventes at bo hos forældrene, til hun er minimum 18 år og får ingen offentlig hjælp.
 

England har besluttet, at det er skolerne, der skal have ansvaret for seksualundervisningen.

 

- Fra 2010 skal skolerne tage sig tid for den nye personlige, sociale og sundhedsfaglige uddannelse PSHE (personal, social and health education). Børn fra fem til syv år vil modtage undervisning om følelser. Børn fra otte til elleve år vil lære om de biologiske aspekter af sex, og senere vil børnene blive undervist i prævention og sexsygdomme, udtaler den engelske undervisningsminister, Jim Knight.
 




Tilbage