Meddelelse | 27-10-2008


Tvivl om effekten af mandlig omskæring


Der bliver nu sat spørgsmålstegn ved, om omskæring af mænd beskytter dem mod af få hiv. Flere afrikanske studier har ellers vist, at risikoen for overførsel af hiv-smitte fra kvinder til mænd falder med op til 60 pct., hvis manden er omskåret.


En ny amerikansk undersøgelse sår imidlertid tvivl om resultaterne. Det er Center for Disease Control and Prevention i Atlanta, som står bag undersøgelsen, som omfatter i alt 53.567 mænd, der har haft sex med andre mænd. Heraf var 52 pct. omskåret, og selv om deres hiv-rate var lavere end for gruppen af ikke-omskårne mænd, så var der ikke tale om en klar tendens.
 

Noget tyder dog på, at omskæring tidligere gav en øget beskyttelse, men at det har ændret sig, siden man introducerede en ny behandlingsform – Highly Active Antiretroviral Therapy (HAART) i 1996.
Ifølge nogle forskere kan en mulig forklaring være, at introduktionen af HAART har ført til højere seksuel risikoadfærd, som igen har ”overtrumfet” den marginalt præventive effekt, man eventuelt opnåede via omskæring.
Andre forskere mener, at den nye behandlingsform har reduceret risikoen for hiv-smitte til et punkt, hvor omskæring ikke længere har nogen betydning.
 

Ifølge Michael Carter fra HIV Information Service NAM hælder de fleste forskere nu mod, at man i stedet kombinerer de forskellige typer af forebyggelse:

 

- Omskæring er måske nyttigt i nogle sammenhænge, men det samme gælder god seksuel sundhed, vedholdende brug af kondomer og behandling af hiv-smittede, forklarer han.

 

Will Nutland fra HIV Charity Terrence Higgins Trust mener, at den nye undersøgelse klart viser, at omskæring ikke er en effektiv metode for mænd, der har sex med mænd.

 

- De fleste mænd, der hiv-smittes af andre mænd, bliver det, fordi de har modtaget analsex, og i det tilfælde har omskæring overhovedet ingen betydning. I stedet for at opfordre homoseksuelle mænd til at blive omskåret, burde man hellere fokusere på målrettet information, udlevering af gratis kondomer og lettere adgang til at blive testet, konkluderer han.
 
Tilbage